Visitaties en audits

Washoe is de onderneming van Linda van den Berg. Als ervaren wetenschappelijk secretaris begeleidt Linda visitaties en audits, waaronder onderzoeksvisitaties volgens het Strategie Evaluatie Protocol (SEP). Zij concentreert zich op evaluaties binnen de biologie, biomedische wetenschappen, diergeneeskunde, geneeskunde en publieke gezondheidszorg. Af en toe maakt zij een uitstap naar een ander vakgebied om haar horizon te verbreden.

Bij visitaties en audits ondersteunt Linda de visitatiecommissie als onafhankelijk wetenschappelijk secretaris, óf het te visiteren instituut als strategisch adviseur bij het voorbereiden van de visitatie. Zij heeft ervaring met visitaties en audits van academische instituten, KNAW-instituten, RIVM-onderdelen en Rijksgesubsidieerde Musea. In het portfolio op deze website vindt u een overzicht. Linda is pro-actief en heeft oog voor de behoeften van haar opdrachtgevers, zodat de visitatie of audit resulteert in waardevolle aanbevelingen om de kwaliteit, maatschappelijke relevantie en vitaliteit van een organisatie of programma te verbeteren.

Een greep uit Linda’s werkzaamheden bij visitaties en audits

Voor te visiteren instituten:

  • Strategisch advies en eindredactie van zelf-evaluatierapporten
  • Advies bij het voorbereiden van visitaties (bijvoorbeeld samenstellen van commissies, opstellen van visitatieprogramma’s en bijdragen aan proefvisitaties)

Voor visitatiecommissies:

  • Organisatie en verslaglegging van voorbereidende bijeenkomsten, en het maken van een interviewgids
  • Procesbegeleiding en verslaglegging tijdens de site visit
  • Schrijven of redigeren van visitatierapporten, in afstemming met de voorzitter en andere commissieleden

SEP-onderzoeksevaluaties

De Nederlandse umc’s, universiteiten, KNAW en NWO gebruiken het Strategy Evaluation Protocol (SEP) om in een zesjarige cyclus de kwaliteit, relevantie en levensvatbaarheid van hun wetenschappelijk onderzoek te evalueren. Zij willen daarmee de onderzoekskwaliteit verbeteren en verantwoording afleggen aan de overheid en de maatschappij. De organisatorische aspecten Open Science, promovendibeleid- en opleiding, academische cultuur en talentbeleid & diversiteit worden ook beoordeeld, aangezien deze een hoge onderzoekskwaliteit faciliteren. De evaluaties worden uitgevoerd door een externe, meestal internationale, commissie. Sinds 2015 heeft Linda ruim twintig SEP-evaluatiecommissies begeleid. Door haar ondersteuning als secretaris konden deze commissies zich volledig richten op strategische aanbevelingen, die over het algemeen daarna ook succesvol in de betreffende organisaties geïmplementeerd zijn. Sinds 2024 begeleidt Linda ook instituten bij het voorbereiden van visitaties, bijvoorbeeld met strategisch advies en ondersteuning bij het schrijven van zelf-evaluaties. Linda draagt ook bij aan de verdere ontwikkeling van het SEP-evaluatieprotocol door af en toe aan te schuiven bij de landelijke SEP-werkgroep. Daarnaast wisselt zij regelmatig expertise en ervaringen uit met collega-secretarissen.

RIVM-audits

Op het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) worden regelmatig wetenschappelijke audits gehouden in opdracht van de Commissie van Toezicht van het RIVM. Bij zulke audits beoordeelt een team van (inter)nationale experts de kwaliteit, relevantie en levensvatbaarheid (of andere relevante aspecten) van het onderzoek van het RIVM. De richtlijn voor RIVM-audits is afgeleid van het SEP en houdt rekening met de bredere taak van het RIVM als adviseur van de overheid. Sinds 2022 heeft Linda een aantal RIVM-auditcommissies ondersteund als wetenschappelijk secretaris.

Visitatieronde Rijksmusea

In de periode 2021-2024 werden de Nederlandse Rijksmusea gevisiteerd in opdracht van de minister van OCW. Deze visitatieronde had twee doelen. Ten eerste waren de visitaties instrumenten waarmee de Rijksmusea verantwoording af konden leggen aan hun publiek, hun partners, de overheid en de samenleving. Ten tweede bevorderden de visitaties de interne kwaliteitsontwikkeling van de Rijksmusea. Tijdens de visitaties werd op een niveau dat afdelingen en activiteiten oversteeg, over een langere periode en toekomstgericht, gekeken naar het functioneren van de Rijksmusea en hun ambities voor de toekomst. De visitatiecommissies gaven een integrale kwalitatieve beoordeling van de manier waarop de Rijksmusea hun taken en maatschappelijke doelen opvatten en realiseerden. Hierbij lag het accent op drie criteria: kwaliteit, maatschappelijke relevantie en vitaliteit. Vanwege haar inhoudelijke expertise is Linda gevraagd om de museumvisitatiecommissie van Naturalis Biodiversity Center te ondersteunen als secretaris.

Meer weten?

In het portfolio op deze website vindt u een overzicht van de visitaties en audits die Linda begeleid heeft. Hoewel haar focus ligt op evaluaties binnen de life sciences in brede zin, is Linda’s expertise flexibel inzetbaar voor diverse organisaties die bijdragen aan een gezonde leefomgeving met ruimte en welzijn voor mens, dier en natuur. Neem alstublieft contact op als u meer wilt weten.